Het voortbestaan van je onderneming

door | mrt 8, 2023 | Nieuws

David Attenborough lanceert op zijn 93e een nieuwe grootscheepse documentaire, waarvan hij zelf zegt dat het misschien wel zijn belangrijkste werk ooit is. Recent heeft hij op zijn 96e zijn laatste serie op locatie gemaakt (volgens de pers althans, volgens zijn familie gaat hij nog niet met pensioen). Michelin-kok en “Sushi-meester” Jiro is nu 95 jaar en voor zijn klanten is het genoeg als hij aanwezig is. Zijn meester-gezel aanpak is zeer indrukwekkend en leerzaam. Je kunt dit bestuderen in de mooie documentaire “Jiro dreams of Sushi”. 

Zelf geloof ik in continue groei en voortbestaan van mijn droompraktijk en het nalaten van iets moois. Ook als ik er niet meer bij betrokken zal zijn.  Ben ik dan van plan vroeg te stoppen? Of wanneer draag ik over en aan wie? Ben ik al financieel vrij of kan ik nog mogelijkheden benutten om meer waarde toe te voegen in mijn praktijk door optimalisatie? Of juist door de kwaliteit en het team op een hoger niveau te brengen

Als tandarts praktijkeigenaar geef ik graag aan jongere freelance tandartsen het enthousiasme door dat het slijpen aan de diamant van je eigen tandartspraktijk fantastisch is, zodat zij ook een beeld krijgen van hoe geweldig het is te ondernemen met je eigen team en visie. Het hoeft niet zorgelijk te zijn, zoals het voor sommige tandartsen nog steeds is. Heb je wel zorgen? Laat je dan goed adviseren en coachen. Het kan echt anders met de juiste kennis, inzichten en strategie.

In de video die we hebben gemaakt komt een stuk van mijn visie hierover naar voren.

Bekijk hier de video

‘Hi Nico, deze net bekeken, je hebt mij echt gegrepen, pracht verhaal, zoveel herkenning. De diamant, mijn kindje, junior, senior, fijn team, het vloeit vanzelf naar mij toe en bovenal, Respect! Dat is voor mij een van de kernwoorden in mijn hele bestaan, respect voor elkaar, je team, de patiënten, je naasten en mijn dierbaren. Bedankt voor het delen!’

Zelf heb ik idealen om nog lang onvermoeid van waarde te zijn als nestor voor de (junior) tandarts en de praktijk. We helpen met onze masterclasses (voorheen in Catan) en de Doorbraak in Leiderschap veel tandartsen (en anderen) hun dromen te realiseren in hun praktijken en hun persoonlijk en zakelijk leiderschap. 

Voor iedereen komt vroeg of laat de vraag hoe je verder gaat in je ontwikkeling en met de toekomst van je praktijk.

Ga ik in op een aanbod van een keten? Zo ja, wat is daarbij dan mijn overweging? Wat zijn mijn alternatieven? Wat is het financieel resultaat hiervan per saldo? Hoe zien de condities er eigenlijk uit? Passen ze bij wat goed is voor mij en mijn team? In hoeverre draagt mijn beslissing bij aan wat voor mij het meest belangrijk is? Hoe goed heb ik dat onderzocht?

Hoe staat het met mijn financiële vrijheid? Ben ik al onafhankelijk of op welke termijn wil ik dat zijn? Wat snap ik precies van begrippen als EBITDA, hoe dat berekend wordt en hoe dat goed vergelijkbaar is?

Hoe graag wil ik zelf nog aan de stoel werken en welke variaties zijn er om dat nog heel lang te blijven doen? Of juist niet omdat ik nog andere dromen wil realiseren? Wat ligt het dichtst bij mijn waarden en identiteit? Welke keuzes helpen mij om trots terug te kijken op wat ik heb opgebouwd en na laat?

Heb ik goed genoeg onderzocht wat de potentie is van mijn praktijk en mijn team, nu en in de toekomst? Waar geloof ik eigenlijk echt in? Wat zijn de feiten van de ontwikkelingen die ik om mij heen zie?

Wat is de rol van mijn levenspartner en mijn persoonlijke situatie thuis? Heb ik dat al goed onderzocht en mee laten wegen? Heb ik hem of haar hierin al voldoende betrokken, gaan we hierover samen het gesprek aan? Wat hebben we hierin samen uit te zoeken en helder te krijgen? 

Er zijn vele vragen die te beantwoorden zijn voordat je grote stappen neemt. Voor iedereen die de 50 is gepasseerd is het van belang om weer eens te bezinnen op het lange termijn perspectief met bovenstaande vragen. Dat geeft rust en ontspanning en vele mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Kom je richting of voorbij de 60 dan is het noodzaak om met een horizon van 3-7 jaar deze vragen te gaan stellen en te beantwoorden.

Willy en ik hebben nu al een aantal Business Boost Retraites voor tandarts-praktijkeigenaren gegeven. De thema’s blijken vrij universeel te leven. Wat een herkenning.

En voor deelnemers kwam deze retraite Business Boost Retraite precies op het juiste moment, dusdanig dat zij soms ad hoc hun agenda vrijmaakten, omdat ze op dat moment voor een essentiele keuze stonden, zoals:
– direct stoppen vanwege het verlies van alle energie (gevoelens van burnout)
– verlenging/aangaan van een langdurig huurcontract samen met een compagnon ja of nee
– aanvragen van een bouwvergunning op welke plek
– het tekenen van de LOI met een keten
– vragen van freelance tandartsen om te gaan participeren
– verbouwen om verder te kunnen specialiseren
– een nieuwe hypotheek aangaan voor een nieuw huis

“EBITDA als formule heeft mij helderheid gegeven over de handelswaarde vd praktijk. De open communicatie met de andere deelnemers was verfrissend en gaf veel duidelijkheid! Meest effectieve beïnvloeding praktijkwaarde. Financial planning is essentieel om houvast te hebben, heb meteen actie ondernomen. Het persoonlijke gesprek met jullie 2-en en mijn partner erbij was voor ons heel bijzonder en zeer waardevol!”

Vaak hebben mensen meer kennis, maar vooral ook inzicht in hun echte beweegredenen, zorgen en motieven nodig om tot de juiste beslissing te komen. En dat doen we dus in onze retraites. Het delen van ervaringen, overwegingen en zorgen is daarbij zeer van belang. Want verkopen van je levenswerk doe je maar 1 keer (goed). Net als je leven zelf, dus dat is het waard om goed bij stil te staan. Wat speelt er in jou waarvan je je bewust bent en wat zijn je onbewuste overwegingen die wel zeker van belang zijn? Heb je daar zicht op? En je partner?

“Ik ben zeer tevreden! De business boost retraite heeft me op een andere manier van denken gezet voor de komende 10 jaar. Enorme energie boost om plannen uit te werken “

Na één de retraites krijgen we de vraag: “Hebben jullie een business boost retraite voor mijn ‘kroonprinsessen’?” “Nee nog niet, maar die maken we voor jou!”  Daarmee ontstond de Participatie Retraite. Volledig maatwerk voor een praktijk met meerdere freelance tandartsen die interesse hadden in eigenaarschap van de praktijk. Goed voorbereid met uitgebreide intake, zijn we op zoek gegaan als team samen met de ondernemer naar waarden, overtuigingen, visies, overwegingen, praktische kanten, dromen en idealen. En ook gewerkt aan praktische acties voor praktijkvoering het hier en nu, onderliggende issues, onuitgesproken beelden en verwachtingen waardoor het team er sterker uit kwam dan het er in ging. Dus zonder nog concreet de participatie te hebben vorm gegeven, was dit al pure winst.

Wat een ondernemende vragen aan het eind. En…wat een prachtige veelbelovende jonge club vrouwen in dit geval die de opbloeiende oudere eigenaar gaan bijstaan in co-creatie. En mede-eigenaar gaan worden.
We namen de woorden een kentering in het bestaan van de tandartspraktijk in de mond. Het is zeer inspirerend als je ziet welke energie er los kan komen als mensen respect, verantwoording en eigenaarschap krijgen. Hoe staat dat er voor bij jou in de praktijk? Welke mogelijkheden zie je over het hoofd?

De eerstvolgende ‘Business Boost Retraite’ draait van woensdagavond 12 april tot zaterdagmiddag 15 april rond lunchtijd. Kijk op onze website voor details en inschrijving.

‘Ik zou mij nog heel veel van betekenis voelen en dankbaar zijn als ik later nog eens door mijn straatje loop en met trots denk dit ben ik begonnen en het is door de ondernemend opgeleide jonge opvolgers nog meer bijzonder geworden dan ik ooit had durven dromen’.

Het gaat ons erom dat we met veel mensen aan innovaties werken, waardoor de vrijheid en de schoonheid van het vak tandheelkunde en het ondernemerschap daarin nog meer tot bloei komt juist. En dat we hoog niveau van kwaliteit en ervaring bereiken met onze patiënten en onze teamleden in de praktijk. Wij allen als tandartsen leveren immers een bijdrage aan de algehele weerbaarheid, immuniteit en als we het goed doen ook een afname van de kosten van de gezondheidszorg met onze intelligente systemen.

We hopen dat dit bericht je aanzet tot nadenken over je eigen toekomst en dat je zelf ook heel nieuwe ideeën krijgt en dat hoeft zeker niet in dezelfde richting te zijn. We horen ze graag van je, sparren ook graag met je. Schrijf dan bijvoorbeeld een mail naar mij bezuur@cs.com of willyvanderwind@icloud.com. Ook met je vragen. Of plan een online of belafspraak in of weet je wat kom gewoon analoog langs voor een kop thee en een wandeling langs de beek op onze Hamermolen. We denken graag met je mee.

Meer weten

  • Geef hier aan wat je precies graag ontvangt!

Lees ook:

Recharge

Recharge

In een tijd van een veelheid aan keuzes is het goed je eens terug te trekken om op te laden. Voor een weekend waarin niets moet en je wel bezig bent met de vragen die spelen voor jou. Een paar dagen voor jezelf waarin je je onder laat dompelen met inspiratie,...

Lees meer
Tandarts van de toekomst

Tandarts van de toekomst

Hieronder een videoboodschap, gemaakt in de coronapandemie. Met daarin een visie over en aandacht voor de mogelijkheden die de periode van bezinning brengt en heeft gebracht. Ook nog actueel nu de pandemie achter de rug is....

Lees meer
Nieuw in 2023: High Performance Academy

Nieuw in 2023: High Performance Academy

Al lang zit het in ons brein en hart. Het verlangen en de ambitie om een vorm te vinden voor een denktank van echte strijders voor groei. Er werd ook steeds om gevraagd. En de tijd is er klaar voor dat het nu begint te ontstaan! De High Performance Academy is voor de...

Lees meer
×

Kunnen we je ergens mee helpen?
Klik op de foto voor Whatsapp - of stuur een E-mail

× Chat