Participatie Retraite voor Praktijkovername

Voor bedrijfsopvolging en toekomstbestendige praktijken

Waarom?

Als praktijkeigenaar wil je je kroonprinsen en kroonprinsessen meer gaan betrekken bij de toekomst van je praktijk, wellicht voor uiteindelijke praktijkovername. Je bent hierbij op zoek naar de mogelijkheden en de juiste vorm. JIj en je teamleden willen weten wat er mogelijk is en wat past bij elk van de individuele leden. Jullie willen je horizon verbreden en het delen van het eigenaarschap lijkt een logische stap voor jou als ervaren nestor van de praktijk ook een spannende.

Het is mooi en bijzonder om samen een toekomstbestendige florerende ontwikkeling van een mooie praktijk vorm te gaan geven. Wij kunnen jullie begeleiden in dit mooie proces.

Voor de eigenaar zijn de contouren wellicht al helder geworden. Vanuit de gedachte dat overdracht of samenwerking met anderen, zowel organisatorisch als financieel, op termijn wenselijk is. Zowiezo ‘dwingt’ de (leef-) tijd af om hier beslissingen in te gaan nemen op kortere of langere termijn. Ons advies is wacht tot het laatste moment. Daarmee beperk je je mogelijkheden.

Nu is daarom wellicht het moment aangebroken om dit samen met high potentieals in de praktijk op te pakken en uit te gaan werken, omdat juist dit ‘samen’ een onderdeel van je visie, waarden en overtuigingen is. Mogelijk is het tijd om in plaats van partnership met nieuwe externe partijen, eerst naar de mogelijkheden binnen te kijken: hoe partnership van binnenuit ontwikkeld kan worden. Vanuit een heldere praktijkvisie, ieder zijn kwaliteiten en ambities en vanuit het perspectief van participatiemogelijkheden. Het is het moment om nog meer te gaan delen: in praktijkvoering, ambities, ondernemerschap en in eigenaarschap.

Vragen en doelen van de Participatie Retraite

Deze retraite is gericht op jullie eigen praktijk en jouw persoonlijke toekomstige rol en mogelijkheden hierin. We hebben een bijzonder groeimodel ontworpen, waarin de persoonlijke en zakelijke ontwikkeling verwerkt zijn en daarmee krijg je handvatten voor een praktijkplan en een individueel plan.

De vragen die kunnen worden ingebracht, zijn o.a.:

 • Wat zijn onze sterke gemeenschappelijke noemers om samen te werken?
 • Welke verschillende rollen zijn nodig vanuit ondernemerschap en praktijkontwikkeling?
 • Hoe passen de deelnemers bij deze verschillende rollen en bij elkaar?
 • En hoe kan en wil iedereen zich hierin ontwikkelen ook voor wat betreft ondernemende vormen van participatie?
 • Wat kunnen de deelnemers na het aangaan van een andere vorm van samenwerking van elkaar verwachten?
 • Welke (onuitgesproken?) issues in de huidige praktijkvoering zijn van belang?
 • Welke ongeschreven regels moeten doorbroken worden?
 • Wat zijn de condities voor een ieder voor participatie?
 • Wat betekent dit praktisch, financieel en juridisch?
 • Wat is het juiste stappenplan met welke termijnen?

Wat we op basis hiervan met jullie in de op maat gemaakte kunnen gaan bereiken is:

I  inzicht in verschillende visies op praktijkvoering, organisatie- en participatievormen, de voor- en nadelen hiervan, de gevolgen hiervan voor eigenaren en medewerkers

II  betrokkenheid bij en inbreng in de uitwerking van de visie en filosofie van de eigenaar voor de middellange termijn

III  helderheid krijgen en geïnspireerd raken door de mogelijkheden en kansen bij de praktijk die je wellicht zelf nog niet of in heel ander daglicht hebt gezien

IV  eerste stap om uit te zoeken wat het beste bij jou, je (gewenste) leefstijl, leeftijd en situatie past in de praktijk, voor nu maar zeker ook voor de toekomst, gezien de mogelijkheden die er bij de praktijk zijn en komen

V  zicht krijgen op een groeisprong voor jezelf op o.a. je inspiratie, dromen, idealen, leiderschap, communicatie en persoonlijke ontwikkeling

Waarom noemen we dit een “retraite”?

Het begrip “retraite” is voor ons wezenlijk anders dan training of brainstormen (‘heidagen’). Het gaat namelijk om een proces van bezinning en bewustwording. Om overdracht van kennis, maar zeker ook het stellen van de juiste vragen voor wat past bij de praktijkeigenaar, de praktijk en de teamleden. En dat is wezenlijk anders dan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden of talenten of inventariseren van de mogelijkheden. Wel zal er een aspect van brainstormen en verkennen zijn samen, naast ook en tegelijkertijd naar binnen en elkaar kijken: “wat past bij mij/ons?”. Dat geeft verdieping en ook verbinding en zicht op wat verder nog nodig is. Daarna zal er zicht komen op wat eventueel te trainen/ontwikkelen/leren is. In het programma is ruimte voor zelfwerkzaamheid, reflectie met elkaar en uitwerking van ideeën.

Wat krijg je concreet?

 • Modellen en zienswijzen ter inspiratie en handreikingen voor doorlichting van en reflectie op je praktijk en je persoonlijke situatie.
 • Begeleiding in jullie groepsproces en teamontwikkeling.
 • Tijd en ruimte om opdrachten en plannen uit te werken.
 • Reflectie vanuit de coaches en deelnemers op je situatie, gedrag en overwegingen en uitwerkingen van onderzoek en opdrachten in de retraite zelf.
 • Volledig verzorgd verblijf op De Hamermolen met uitgebalanceerd dagprogramma met momenten van kennisoverdracht, vraag & antwoord, actie, beweging, maar ook rust, bezinning, creativiteit en inspiratie.

Neem gerust contact op voor een afspraak om te kijken of dit wat voor jouw bedrijf is.

Inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Maak een keuze
Algemene Voorwaarden
Ik heb de Algemene Voorwaarden gelezen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten

 • Geef hier aan wat je precies graag ontvangt!

Datum: In overleg

Aanpak
Na een persoonlijke intake en opdracht door de eigenaar, volgt een persoonlijke intake met elk van de deelnemers en op basis daarvan vullen we het programma specifiek in en plannen we een datum. De intake gebruiken wij om kennis met jullie te maken, jullie vragen en wensen en situatie vooraf helder te krijgen, het programma verder in te vullen op maat en ons inhoudelijk goed te kunnen voorbereiden zodat we het maximale uit de retraite kunnen halen.

In de retraite zelf zijn we jullie procesbegeleiders, adviseurs en coaches, waarin we de rode draad van het programma vormgeven en bewaken dat alles wat relevant is aan de orde komt. Ook geven we adviezen en reflectie/feedback waar gewenst en nodig. Na afloop komt er een rapportage, advies en strategisch adviesgesprek met de eigenaar en wanneer gewenst het hele team.

Omdat samen altijd synergie geeft

Academie voor Meesterschap - Bezuur & van der Wind

Podcast met Nico Bezuur

De inspanningsloze praktijk In de Tandarts, Vrijheid en Meesterschap podcast gaat Ron Steenkist elke aflevering in gesprek met een collega die zijn praktijkvisie en -voering hebben beïnvloed. De gespreksonderwerpen lopen uiteen van financiën en agenda-planning, tot...

Nieuw in 2023: High Performance Academy

Al lang zit het in ons brein en hart. Het verlangen en de ambitie om een vorm te vinden voor een denktank van echte strijders voor groei. Er werd ook steeds om gevraagd. En de tijd is er klaar voor dat het nu begint te ontstaan! De High Performance Academy is voor de...

De poort op de Hamermolen?

'Wij hebben ook een nieuw hek bij ons huis' zei een vriend van ons. Verbaasd keken wij hem aan. Dit is geen hek!!!! Het is een poort, een decorstuk van zeker drie meter hoog...je moet het gevoel krijgen dat je ergens doorheen moet. Een drempel als een ballon die je...
×

Kunnen we je ergens mee helpen?
Klik op de foto voor Whatsapp - of stuur een E-mail

× Chat